19th June — hey ya

Hey folks.. my apology for the looong silence…. thngs got a bit hey-wire at the office… not exactly ‘finish’ yet… but hey.. writer’s block ma.. kehkehkeh…

DIVERSION – man.. this is killing my brain… so many big things are happening, I cant afford to loose sight of my objective. Err PakLah removal’s from office. Hate? not so much. I just think that he is incapable of doing things. FlipFlop as per chedet. It is pure biz. still…., so many distractions and DIVERSION. Think tank not capable enuff eh..? hehehe damn Tkt 4!

SAPP
– vote of no confidence. Hey folks, there are only 2 scenarios here… either SAPP is pro gov or being used by DSAI. I do hope… at least for all Sabahan who voted for SAPP’s MP via BN seat, that the latter scenario is NOT the case. Oh how much I wanted to believe that they are so very sincere in voicing the people’s grouses and the people’s sentiment towards PakLah & Co. And I am lying if I were to say, eh look, how come none from the UMNO’s side, ranking MP at the very least, or preferably state’s UMNO, or preferably a strong-united-UMNO-JOHOR, or possibly the so-called-chichenKFCs-from-PEMUDA-UMNO. Anyway, the most important question here is … what’s are the objectives. I am not really interested in knowing the motives behind the SAPP’s move, but I’d rather discuss abt the objectives…My wish again is, for some quick changes in the Executives. Replacement? Najib? No. I dont want a lame-duck-PM. Let’s face it, if one is capable of threatening the pm, what’d happen to the country? KuLi? Erm… suffice to say, he’d need to do a lot of convincingsssss. But if he succeed, I’d want him to help strategised a way to make Malaysia’s become more competitive, to help out on the inflation, he has the know-how. tolonglah…. start re-pegging back MYR is possibly a good moves… and we shud not depend too much on usd. and much more !!! hehehe. Opps lupa lak, Muhyidin… tpm and start do some serious learning from TDM. TDM, pls guide us. Jihad will never end. ah well.. who am i kidding…? nothing rings a bell to PakLah nowadays.. oh pah lah oi… hang tak sedar ka? ishk…ishk.. still tak sedar2 lagikah…? Read what CHEDET has got to say

Eradicating Hard Core Poor in 2 years — as sceptical as it sounds… it is indeed very sceptical. Motives are very noble. But c’mon.., everybody knows it is no easy task. Tt is just a politically motivated statements, Gimmicks, DIVERSION.. to show that one is capable of achieving great things.. showing one can do wonders.. conclusion: I am sick to my stomach!! it aint butterfly-stomach, it is a bloody elephant ok..!

Chin J – can a judge run for elections, then continue to become judge? is it true? can? can meh?

Judicial Reforms — oh.. can somebody stop the populist zaid…. he is killing me……!! And yes, this is no kidding. matter of survival.

Shahrir Samad — a very2 good laugh…. kuangkuangkuang! Sendiri mau ingat! Janganlah senyap sgt, kalo dulu minyak naik seposen, teh tarik pun naik seposen, la ni, naik 78sen, takkan nak naik pun tak bule… nak meniaga apa kalo tada untung… ishk.. ishk.. hang tak blajaq ekonomi ke? junjunmatung hang!! And oh.. UMNO JB honeymoon ek..?

OrangKahwin – recently, me and family went back to JB. for a wedding. ala.. biasalah, musim cuti skolah. Adala pulak sorang sedara tu.. ok orangnye, baik, but somehow , i’d never really got the chance to talk to him.. really2 talk to him. But on that OrangKawin day, Anyway, I heard one of us in the family was asking him abt politics, well.. y’know… UMNO’s thingy and all….he wasnt responsive at all… no comment at all, shhhhss, smile and turn away… looks like there is a gag order from UMNO, UMNO Johor? Or is he just one of those ‘regular’ mp/adun? dunno? U tell me…

PAS
– Anyway, I’d wish, they’d start accepting the fact that Malaysia is an Islamic Country! DAP-what are you talking abt? Anyway, we are an Islamic Countries as our ugama rasmi is Ugama Islam. Orang tak jadi Kafir kalo berkawan dan aman makmur dengan yg bukan Islam…… Err haram tak kalo orang UMNO sembelih ayam? tu akidah songsang namanya? Mengkafirkan orang adalah kerja tuhan, jangan mendahulukan tuhan…..
TDM

Mathias Chang – i am watching you kewl dude.

DYMM Sultan Selangor — I am johorean, but cant hide the admiration i hv for you… envy all of you selangorian….bravo!

Advertisements

10th June (1750hrs) — Tekanan Dari Kepimpinan

It has been widely known, that there is some kind of ‘systematic pressure’ from KEPIMPINAN UMNO untuk melemahkan saingan2 politik dalam UMNO, terutamanya kepada mereka yg ‘melawan arus’…

Mukhriz Mahathir juga pernah mengalaminya, dan rasanya masih juga tertekan dan masih juga berjuang. Kerabat TDM yg lain juga telah menerima tekanan2 yg serupa…

TDM aka CHEDET mengulas tentang Sanusi Junid.. tetapi persoalannya adalah…

1. adakah tekanan2 ini berkesan? Masih adakah pejuang2 bangsa di dalam UMNO?
2. adakah tekanan ini akan ‘melumpuhkan’ momentum untuk memperbetulkan / reformasi dalaman UMNO?

Wallahualam…

10th June (tuesday) — ramblings of the day

to all folks – I was away for the long weekend, down-south to JB, and only came back to KL yesterday. Fuel – I’ve to filled-up RM250 worth of fuel for this trip + RM100.00 for the tolls. We avoided RnR just not to let me kids hassle me for any toys from the RnR. Hehe. Things has become more expensive nowadays.. it is REAL folks… so brace for the coming days.. our MYR will sunk in value….

1. Jambatan Bengkok: Chedet has already posted a ‘eye-opener’ blog abt the cancellation of the bridge connecting JB to Singapore. I’ve already listen to Chedet’s explanations regarding to this so-called Jambatan Bengkok. It is also my stand, and generally all Johoreans, i think, that the gov shud not have cancelled the building of this bridge. When it was cancelled, the gov are giving us lotsa reasons, no approval from Singapore, etc, etc.. For all who are reading this blog, pls note that the proposal to build the Jambatan Bengkok DOES NOT require Singapore’s approval. As it will be carried our within Malaysia’s territory. And I hv been waiting for PakLah and Co’s response with rgds to the cancellation… so far none whatsoever!!

2. Rapid KL: Chedet posted a new blog this morning. Another eye-opener with rgds to Rapid KL. I dont hv much info on this yet.. shall dig some more to share with y`all..

Later…

6June: Tun Salleh Abas saga – Explanation from CheDet

I know a lot of people has been waiting for TDM to explain to us his version of the story with rgds to Salleh Abas and the judicial issues..

All these are just political ploy played by PKR, DAP, PAS, BAR Council, Zaid.. and recently by PakLah to discredit CheDet.

Ex-Gratia Payment — is it legally correct to pay these judges?

TDM has done it again…THE TUN SALLEH SAGA

Shud we re-open the Royal Tribunal?

http://hangnadim2020.blogspot.com/

Reference — old post as follows..

Tun Saleh Abas
– a biased Lord President. deserves to be sacked by Agong. the only way to reverse the decision is by re-opening the royal tribunal. Dont think Zaid is smart enuff to approach this. Tun Saleh Abas didnt ever dare to defend himself in the royal tribunal. As Lord President, it is very unbecoming. I know the royal tribunal did mentioned, that it is unfortunate that they hv to come to a judgement without getting information from Tun Saleh Abas. Tun Saleh Abas refused to testify!

EXCERPT: KENYATAAN MEDIA AHLI PARLIMEN JERLUN DAN EXCO PEMUDA UMNO MALAYSIA YB DATO’ MUKHRIZ MAHATHIR

Saya rasa terkejut dengan pengumuman Perdana Menteri Malaysia YAB Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengenai kenaikan harga minyak mendadak dan tanpa amaran semalam, sedangkan kenyataan yang dibuat di dalam media massa hanya pada pagi kelmarin memberi amaran bahawa kenaikan tersebut hanya akan berlaku pada bulan Ogos.

Pada pendapat saya, kita mesti mengambil tindakan yang bijak dalam mengimbangi keperluan rakyat dan kos harga minyak yang semakin naik. Kita perlulah mengambil kira pandangan semua pihak dalam mencapai satu formula perlaksanaan yang sesuai buat semua orang; dan bukan secara terburu-buru.

Pada hemat saya, masanya amatlah tidak sesuai untuk tindakan ini diambil dengan cara ini, walaupun kita sedar masalah minyak global harus ditangani diperingkat negara juga..

Saya kira, lebih wajar kenaikan ini dibuat secara berperingkat mengikut jadual yang diumumkan terlebih dahulu, untuk mengelakan ketidak tentuan dan keresahan, seperti mana yang berlaku sekarang ini. Rakyat perlu masa dan peluang untuk menyesuaikan diri dengan kenaikan yang begitu tinggi. Seperti yang kita lihat, keputusan ini telah memberikan kesan yang negatif kepada rakyat. Golongan peniaga dan pedagang pula mengalami ketidak ketentuan yang merumitkan perancangan untuk perbelanjaan perniagaan mereka.

Kerajaan tidak harus mengunakan alasan masalah ini ialah masalah global kerana setiap negara mempunyai situasi dan keadaan berbeza. Apa yang berjaya ditempat lain, tidak semestinya berjaya untuk sistem kita. Kita mempunyai masalah dan cara penyelesaian kita sendiri. Sebagai contohnya, sewaktu Malaysia mengumumkan kawalan matawang dan modal serta Ringgit Malaysia ditetapkan nilai (peg) kepada US Dollar pada 3 September 1998, tindakan itu dikecam pelbagai pihak diperingkat dalam negara dan antarabangsa kerana dianggap tidak konvensyenal. Akhirnya, ianya terbukti berjaya menyelesaikan masalah krisis ekonomi negara, dan Malaysia sebaliknya menerima pelbagai pujian dan pengiktirafan kepada tindakan di’luar kotak’ tersebut.

Saya juga terkilan dengan kenyataan YAB Perdana Menteri sebelum ini menggesa rakyat untuk menyesuaikan diri dengan cara hidup berbeza sebagai reaksi kepada kenaikan harga minyak dan kos sara hidup yang meningkat. Rata rata, rakyat dipendalaman, termasuk kawasan Jerlun yang saya wakili, menyara hidup secara ‘kais pagi makan pagi, kais petang makan petang’. Sejauh mana lagi mereka perlu menyesuaikan diri, setelah meningkatnya kos sara hidup pada tahap terlalu membebankan kepada golongan ini.

6 June – TNB tariff increase

Wei Kepot.., hang cari ape?

http://sebsar.blogspot.com/

http://www.sapp.org.my/hq/fuel.pdf

5JUNE: TDM and his snippets + Fuel Price Increase

http://www.chedet.com/2008/06/snippets.html

Wednesday, June 4, 2008

Snippets

Tujuan baik tidak halalkan jenayah

YB Dato Zaid Ibrahim, Menteri Undang-Undang kecewa kerana dia akan dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin UMNO sedangkan dia hanya mempertahankan Perdana Menteri.

Peguam ini tidak faham bahawa tujuan baik tidak menghalalkan jenayah.

Takut kerana salah?

Ahli-ahli dan pemimpin cawangan dan bahagian UMNO tidak dibenar mendengar ucapan saya.

Apakah pemimpin tertinggi UMNO takut kerana mereka punyai banyak kesalahan yang mungkin dibongkar oleh saya?

Karpal percaya Pak Lah

Karpal Singh menyatakan ia tidak percaya Dato Seri Anwar Ibrahim akan dapat memujuk Ahli Dewan Rakyat Barisan Nasional lompat masuk Parti Keadilan – {sekutu kepada parti Karpal (DAP)} supaya Anwar dapat jatuhkan Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Kerajaannya.

Karpal betul-betul sayang kepada Dato Seri Abdullah dan hendak dia kekal sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Ahli-ahli UMNO boleh berbangga kerana bukan mereka sahaja yang setia kepada Dato Seri Abdullah tetapi Karpal Singh yang dahulu musuh ketat UMNO sekarang setia kepada Dato Seri Abdullah sekaligus setia kepada UMNO.

Kemenangan UMNO dan Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum ke-13 lebih terjamin sekarang.

COMMENT FROM HANGNADIM.

terhibur hati membaca blog tun di pagi ini.  saya juga sedar, ramai lagi pembaca yang tak sedar TUN menyindir.. hehehe.
tetapi malangnya terhibur sedikit sahaja,hati tetap kecewa, harga minyak naik, dan yg pastinya harga barang2 lain akan naik juga.

Tun, bule tolong terangkan kepada kami bagaimana mekanisma subsidi di aturkan.. sejelas-jelasnya.
Pendapat saya, harga minyak di Malaysia tidak buleh diliberalkan mengikut harga pasaran.  Apa itu harga pasaran?  Sila define harga ‘pasaran’.  Kita juga adalah pengeksport minyak, bila harga minyak naik kita juga akan memperolehi keuntungan.  Tidak sesuai jika harga pasaran minyak mengikut harga di Singapura, Thailand kerana mereka pengimport minyak.  Malaysian ringgit juga semakin bertambah kekuatannya berbanding US Dollars.  Di manakah kerugian yang dihadapi oleh kerajaan.  Mintalah diperjelaskan…
Rasanya, pada pendapat saya, Paklah telah terlalu banyak menjajikan ‘habuan’ kononnya kepada rakyat, untuk popularit beliau, sehingga menyebabkan beliau terpaksa mencari duit dari sumber yang lain.  Paklah sungguh lemah untuk pentadbiran Malaysia.
https://hangnadim.wordpress.com/

« Older entries